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Introduction  

 
The European Association of CCP Clearing Houses (EACH) represents the interests of Central 

Counterparties (CCPs) in Europe since 1992. CCPs are financial market infrastructures that 

significantly contribute to safer, more efficient and transparent global financial markets. EACH 

currently has 18 Members from 14 different European countries. EACH is registered in the 

European Union Transparency Register with number 36897011311-96. 

 

EACH appreciates the opportunity to provide feedback to the consultation paper on Draft RTS 

to specify the elements which a financial entity needs to determine and assess when 

subcontracting ICT services supporting critical or important functions as mandated by Article 

30(5) of Regulation (EU) 2022/25541. 

 

As an introductory comment, EACH would like to underline that the timeline for the 

implementation of DORA (which will apply from 17 January 2025) appears to be extremely 

challenging. EACH Members are calling for an extension of such timeline in order to ensure 

a smooth and efficient implementation. We would expect Authorities to provide comfort to 

the industry accordingly as well as some prioritisation of the aspects of DORA that should be 

implemented first. 

 

 

Questions  

 

Question 2 - Is article 3 appropriate and sufficiently clear? 

 

EACH Members would like to kindly request not to include in the definition of 

subcontracting those cases where ICT services supporting critical or important functions 

are provided from the parent company to a subsidiary or the reverse. We consider that 

requesting a parent company to fulfil the requirements included in points (a) to (i) of paragraph 

1 – as well as conduct the periodic review defined in paragraph 2  when subcontracting a 

subsidiary, or the reverse, would represent an unnecessary administrative burden for entities 

which are belonging to the same group. 

 

Question 3 - Is article 4 appropriate and sufficiently clear? 

 

A CCP may not be able assess whether relevant clauses of the contractual arrangements 

between the CCP and the ICT third-party service provider are replicated as appropriate in the 

subcontracting arrangements between the ICT third-party service provider and its 

subcontractor. Doing so would require that the agreements are provided to the CCP, which is 

usually not the case. 

 
1 https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2023-12/JC_2023_67_-_CP_on_draft_RTS_subcontracting.pdf  

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2023-12/JC_2023_67_-_CP_on_draft_RTS_subcontracting.pdf
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This provision should be moved to Article 4, where the CCP and the ICT third-party service 

provider agree that specific rights and obligations as agreed between them are in the same 

way applicable to any current or future ICT subcontractors that might be engaged and that 

the ICT third-party service provider is responsible to replicate the appropriate clauses in the 

subcontracting arrangements. 

 

Question 4 - Is article 5 appropriate and sufficiently clear?  

 

We consider that monitoring subcontracting conditions through the review of 

contractual documentation between ICT third-party service providers and 

subcontractors is unrealistic. An ICT third-party service provider will not disclose contractual 

agreements. 

 

Question 5 - Are articles 6 and 7 appropriate and sufficiently clear? 

 

Please see our comment to Q2. 

 


