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Introduction  

 
The European Association of CCP Clearing Houses (EACH) represents the interests of Central 

Counterparties (CCPs) in Europe since 1992. CCPs are financial market infrastructures that 

significantly contribute to safer, more efficient and transparent global financial markets. EACH 

currently has 19 members from 15 different European countries. EACH is registered in the 

European Union Transparency Register with number 36897011311-96. 

 

EACH appreciates the opportunity to provide feedback to the consultation paper on Draft 

Regulatory Technical Standards to specify the detailed content of the policy in relation to the 

contractual arrangements on the use of ICT services supporting critical or important functions 

provided by ICT third-party service providers as mandated by Regulation (EU) 2022/25541. 

 

 

Questions  
 

Question 1: Are the articles 1 and 2 regarding the application of proportionality and the 

level of application appropriate and sufficiently clear? 

 

We support the recognition within Article 1 of the proposed RTS that there is a difference 

in risk profile between a third-party provider and an intra-group provider. As noted 

within recital 31 of DORA2, “when ICT services are provided from within the same financial 

group, financial entities might have a higher level of control over intra-group providers, which 

ought to be taken into account in the overall risk assessment”. 

 

However, we would kindly request to better clarify: 

• The fact that a consistent application of proportionality principle is required, as 

the detailed requirements indicated are very specific to be suitable for the application 

of a proportionality principle. 

• What  the ESAs precisely mean with “location”. 

 

Question 2: Is article 3 regarding the governance arrangements appropriate and 

sufficiently clear? 

 

The establishment of multi-vendor strategies can be used in individual cases to mitigate 

the risks of individual outsourcing. However, we believe that the full implementation would 

not be successful in terms of risk reduction, despite exorbitant financial commitment. 

 

 
1 https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2023-06/CP_-

_Draft_RTS_on_policy_on_the_use_of_ICT_services_regarding_CI_functions.pdf  
2 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R2554&qid=1694432731023  

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2023-06/CP_-_Draft_RTS_on_policy_on_the_use_of_ICT_services_regarding_CI_functions.pdf
https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2023-06/CP_-_Draft_RTS_on_policy_on_the_use_of_ICT_services_regarding_CI_functions.pdf
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R2554&qid=1694432731023
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This thesis is based primarily on the following scenarios: 

1. The range of applications is distributed across the entire manufacturing depth 

(IaaS to SaaS) and increases complexity compared to traditional IT systems: 

• IaaS and PaaS-based applications can be designed to be multi-vendor-enabled 

through smart architectural choices; 

• SaaS service, on the other hand, can only be relocated via migrations; 

• A multi-cloud strategy therefore primarily pursues the goal of distributing risk 

across multiple vendors. 

2. The multi-vendor strategy cannot address geographical and political 

concentration: 

• Hyperscalers are currently exclusively US-American suppliers; 

• Functionally comparable offers can only be consumed by Chinese service 

providers; 

• There are no European providers above IaaS that offer internationally 

competitive PaaS and SaaS. 

 

For these reasons, the multi-vendor strategy should not be manifested as a 

comprehensive and mandatory part of DORA and the upcoming RTS. Whether it is an 

effective approach against resilience, availability, and vendor lock-in etc. should be decided by 

the respective organization, and it should be taken into account that the monetary implications 

of multi-vendor-strategies in all its aspects are usually underestimated, hence a positive 

business case would be impossible and as a result public adoption is hampered.  An 

obligation should therefore, in our opinion, be avoided. 

 

We also notice that Articles 3(8), 9(2) and 10 each require that  ICT services need to be 

subject to “independent review” and included in the audit plan.  However, we have identified 

two issues: 

• it is not clear if internal audit would qualify as an “independent review” or if a third 

party would need to conduct such an audit, which would imply considerable costs; 

• there is no indication on the frequency that such review needs to be done.  

 

We would therefore kindly request clarification in this regard. 

 

Furthermore, Article 3(5) mandated financial entities to assess whether and how the third-

party provider has allocated sufficient resources to comply with all legal and regulatory 

requirements. This however fails to recognize the difficulties facing financial entities in 

going beyond a third party’s assurances. We suggest the wording is amended as follows: 

“Without prejudice to the final responsibility of the financial entity to effectively oversee 

relevant contractual arrangements, the policy referred to in paragraph 1 shall foresee that the 

financial entity has sought assurances assesses that the ICT third party service provider does 

not endanger has sufficient resources to ensure that the financial entity to complyies with 

all its legal and regulatory requirements”. 
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We also note that the proposed RTS do not make direct reference to other incoming 

DORA provisions, for example the Register of Information under Article 3(3). We would like 

to express our concern towards the fact that the ICT policy would end up being duplicative, 

in the event that firms are unable to point towards and leverage other processes. 

 

Question 3: Is article 4 appropriate and sufficiently clear? 

 

We would like to kindly recommend removing the inclusion of subcontractors within 

Article 4. First of all, financial entities may struggle in practice to obtain all the relevant 

information and, secondly, subcontracting is already addressed under DORA Article 30, with a 

separate draft RTS3 to provide further information on the conditions which should be attached 

to subcontracting of services relating to critical and important services. To avoid confusion and 

unnecessary overlap, we advise amending Article 4(1) as follows: “[…] the policy on the use 

of ICT services supporting critical or important functions provided by ICT third-party service 

providers shall differentiate, including for sub-contractors, between: […]”. 

 

Question 4: Is article 5 appropriate and sufficiently clear? 

 

Concerning Article 5, we have no objections but would nevertheless kindly require clarity 

that the requirements are only for all ICT services supporting critical or important 

functions. Also, subject to the assumption that there is only an expectation on firms to seek 

fresh/renewed management body approval for previously approved contractual arrangements 

or changes as permitted by the contractual arrangement, for example changing a 

subcontractor, where this is warranted on a risk-based approach. 

 

This raises a related broader point, on how financial entities must renegotiate existing 

contractual arrangements with third-party providers to incorporate the contractual 

provisions set out within DORA Article 30. While we recognize the provisions themselves are 

not within the scope of this consultation, we flag that some tech providers may be reticent to 

agree with all the required contractual terms, leading to extended renegotiation timelines, 

which could be challenging within the implementation period. One potential way to address 

this could be the adoption of a grace period for the renegotiation of legacy contracts, 

allowing these provisions to be implemented as contracts mature and come up for 

renegotiation. 

 

Question 5: Are articles 6 and 7 appropriate and sufficiently clear? 

 

The risk assessment under Article 6 aligns with the existing requirements under 

paragraph 68 of the EBA Outsourcing Guidelines4. Confirmation is though sought on 

 
3 5. The ESAs shall, through the Joint Committee, develop draft regulatory technical standards to specify further the elements 

referred to in paragraph 2, point (a), which a financial entity needs to determine and assess when subcontracting ICT services 

supporting critical or important functions 
4 https://www.eba.europa.eu/sites/default/documents/files/documents/10180/2551996/38c80601-f5d7-4855-8ba3-

702423665479/EBA%20revised%20Guidelines%20on%20outsourcing%20arrangements.pdf?retry=1  

https://www.eba.europa.eu/sites/default/documents/files/documents/10180/2551996/38c80601-f5d7-4855-8ba3-702423665479/EBA%20revised%20Guidelines%20on%20outsourcing%20arrangements.pdf?retry=1
https://www.eba.europa.eu/sites/default/documents/files/documents/10180/2551996/38c80601-f5d7-4855-8ba3-702423665479/EBA%20revised%20Guidelines%20on%20outsourcing%20arrangements.pdf?retry=1
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whether the existing risk assessment can be relied upon for the purposes of DORA. We 

are in fact of the opinion that there should be no expectation on firms to operationally 

establish a separate risk assessment, or to put in place a sub-set of metrics specifically aimed 

at ICT services 

 

We also would like to kindly flag the following issues: 

• Article 7(1e) requires financial entities to assess whether the ICT-service provider “acts 

in an ethical and socially responsible manner and adheres to human and children’s 

rights, applicable principles on environmental protection, and ensures appropriate 

working conditions including the prohibition of child labour”. We would like to point 

out that CCPs, because of their nature focused on providing clearing services to their 

members, do not have exposure to human rights and environmental law 

violations. The requirements included in Article 7(1e) appears therefore out of 

the scope of CCP activities. 

• Article 7(2) requires that a risk assessment be done at group level on the ICT Services 

and the ICT provider.  This requirements appears however very broad for a large groups 

like those some CCPs belong to. The current wording of this proposed RTS broadens 

the scope of DORA Level 1 to include group level considerations and appears to apply 

to non-EU parents as well. We would therefore kindly recommend providing a 

clarification that this does not apply to entities outside of the EU. 

 

Question 6: Is article 8 appropriate and sufficiently clear? 

 

Article 8(2) requires that intra-group ICT providers have to be on arms’ length terms.  We 

would like to flag that this is not normally the way intra-group matters work and would 

respectfully recommend deleting this provision unless there are specific terms that need 

to be on fully arms’ length terms. 

 

Question 7: Is article 9 appropriate and sufficiently clear? 

 

We understand that the policy on use of ICT services supporting critical and important 

functions is to be read as an extension of the provisions on contractual arrangements, as set 

out within DORA Article 30. While this approach does work across most of the proposed RTS, 

there is duplication when adopting such an approach with regards to Article 9, in 

particular between Article 9(2) of the proposed RTS and Articles 30(2d) and 30(3c), (d) 

& (e) of DORA. The current partial overlap has also created uncertainty as to why the ESAs 

have doubly focused on auditing provisions, as opposed to any of the other contractual 

provisions listed within Article 30. 

 

Due to unequal negotiation power regarding contractual terms on the cloud services use, there 

may be difficulty to implement some of these requirements in practice. 
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In regard to the selection of Option A for the Policy Issue 7 on contractual clauses, we 

would like to highlight the difficulty that ICT service providers of standard IT services (e.g., 

hardware maintenance, software development tools, etc.) may encounter to implement this 

requirement. 

 

Question 8: Is article 10 appropriate and sufficiently clear? 

 

Article 10(1) currently states that “The policy [on monitoring of the contractual arrangements] 

should also specify measures that apply when service levels are not met including, where 

appropriate penalties”. The use of the word “penalty” does not appear appropriate in this 

context and should be replaced with “measures”: “penalty” would indeed be more 

appropriate for a supervisory authority. 

 

Question 9: Is article 11 appropriate and sufficiently clear? 

 

When considering the exit and termination of contractual arrangements for the use of ICT 

services supporting critical or important functions, as outlined in Article 11, we support and 

agree with the exit plan periodic review requirement. However, we emphasize that the 

periodic testing of the exit plan would be hardly feasible from an execution perspective 

(i.e., conducting the actual testing and not only analyzing if testing is still possible). 

Moreover, considering the statements made in Policy issue 3, item 27, for existing contracts 

where such exit plans do not already exist, we suggest that a certain adjustment period shall 

be granted in order to establish and implement those required exit plans. 

 

We also would like to flag that, in certain areas of the digital services market, there are in 

practice few or at times no feasible alternatives. The related exit plan could therefore 

amount to a firm ceasing the service completely, given it is unlikely they will be able to provide 

such services in-house. We encourage supervisors to take this into account when reviewing 

the exit plans developed by financial entities. 

 

Finally, regarding cloud service providers, we do not believe it is it a realistic requirement 

to periodically test exit plans as scenarios for exit can be multiple and several of those would 

require an active contractual arrangement with another ICT service provider (it would mean 

that every solution needs to have a developed and testable alternative solution). It is also not 

precisely clear, in our opinion, what the requirements regarding the timeframe for exit 

plan are under this Article. 

 


